Amerikaanse politiekorpsen hebben verzoeken ingediend bij Google omdat de locatiegeschiedenis van Android-telefoons accurater zou zijn dan de gegevens van telecombedrijven.

Het systeem dat verantwoordelijk is voor de miljarden dollars die Google jaarlijks verdient, werkt ook om criminaliteit te bestrijden. Dat is althans waar de Amerikaanse politie het voor wil gebruiken, getuige een aantal bevelschriften die The Verge heeft ingezien.

Een man die een bank twee keer overviel in Californië, was ook een verdachte in een derde roof bij een andere bank. Getuigen konden hem daar echter niet plaatsen. De FBI diende bij Google een bevelschrift in voor de locatiegegevens van zijn Samsung Galaxy S5. Een van de detectives schrijft: “Afgaand op mijn opleiding, ervaring en overleg met andere agenten, geloof ik dat dat het waarschijnlijk is dat Google me GPS-data, telefoonlocatie-informatie en wifi-toegangspunten kan overhandigen.”

Bevelschriften in twee zaken

 

Volgens The Verge is het onduidelijk of Google het verzoek heeft ingewilligd. De techwebsite weet zeker dat er bevelschriften in twee zaken bij Google zijn neergelegd. Het sluit niet uit dat er via ‘minder transparante kanalen’ nog meer ‘verzoeken’ gedaan zijn.

De Location History-dienst van Google is al jaren actief op de achtergrond in verschillende apps. Het is de motor achter vele advertenties. Hoewel het merendeel van de data alleen zichtbaar is voor de gebruiker, kan Google de data nog steeds tot op zekere hoogte inzetten voor eigen systemen. Met de nieuwe 'Tijdlijn' die iedereen Google-gebruiker in Maps tegenwoordig bezit, kun je je gaan en staan op een kaart weergeven.

Verschil van tientallen meters

Bij je telecomaanbieder zijn de locatiedata gebaseerd op telefoniemasten en dus slechts een benadering. Google combineert verschillende datastromen tot een veel kleiner punt. Het verschil in precisie is meerdere tientallen meters. Een specifiek gebouw in plaats van een hele straat en daarmee uitstekend geschikt voor detectives.

The Intercept schreef al eerder over de mogelijkheden voor politie om de bewegingen van verdachten te volgen. Er circuleert zelfs een handleiding om Google's data te benutten voor onderzoek. "De implicaties voor privacy zijn behoorlijk helder, maar dat geldt ook voor de toepassingen in het handhaven van de wet", staat daarin te lezen.

Op plaatsen gebaseerde data is enorm waardevol voor Google, dat zelf rond kan neuzen in de gegevens. "Hoe meer Google weet over waar je winkelt, uit eten gaat en forenst, uiteindelijk betaalt zich dat uit in hogere waarde voor adverteerders", zegt analist Mike Ragusa tegen The Verge. "Ze willen niet alleen weten dat je in het winkelcentrum was, maar dat je in de GAP-winkel stond."

Android is uniek in de aanpak van locatiedata. Apple's iOS-besturingssysteem heeft een veel minder verfijnde opslag van plekken dan Google's tegenhanger. Het is overigens mogelijk om te voorkomen dat Android automatisch volgt waar je komt. AndroidPlanet legt uit hoe dat moet.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl